Økologisk kvalitetstøj til mor og barn
Menu

Hvorfor skal du vide hvem der har lavet dit tøj?

Skrevet d. 21 April 2017

Fashion Revolution Day

D. 24. april er det Fashion Revolution Day. Formålet er at sætte fokus på de forsat dårlige vilkår der findes i mode og tekstilindustriens produktionsled. 

 
Hos The Baand glæder vi os over at se Fashion Revolution vokse hastigt over hele verden. Vi håber, at den ekstra opmærksomhed omkring emnet på de sociale medier og i pressen vil være med til, at få flere forbrugere til at stille større krav til produktionsforholdene af deres tøj.
 
 
Men hvad er Fashion Revolution Day?
 
Nu skal du du høre:
 
D. 24. april 2013 omkom 1133 mennesker og mere end 2500 blev hårdt kvæstet, da den ni-etagers fabriksbygning, Rana Plaza, kollapsede på bare få sekunder og begravede hundredvis af tekstilarbejdere i Dhaka, Bangladesh. 
 
Stadig den dag i dag finder horrible forhold sted i modeindustrien. Når tøjfirmaer presser deres leverandører for at holde priserne nede til forbrugeren, er det i høj grad tekstilarbejderne som betaler prisen.   

Fashion Revolution Day markerer dagen hvor den hidtil værste ulykke i mode- og tekstilbranchen fandt sted, og formålet er som sagt at råbe op på alle sociale medier og kræve bedre forhold.


Men hvor grelt står det til tænker du måske? 
 
I følge Slaveryfootprint.org findes der i dag flere slaver i verden end nogensinde før i historien. 
 
Lad det lige synke ind..
 
Flere slaver i verden end nogensinde før i historien!
 
Det er jo helt vanvittigt.
 

Vi har som forbrugere i dag desværre meget lidt føling med hvordan produktionen af det tøj vi køber er gået til.
 
Det er svært at forestille sig, at der bag hvert stykke tøj står hundredvis af mennesker – som ofte lever under urimelige forhold – for nogle er det et spørgsmål om ren overlevelse.
 
 
Men er det ikke bare en skrøne?
Mange af de store brands gør jo allerede meget,  både for miljøet og sine medarbejdere?

 
 
Til det vil vi blot sige:
Se filmen “The True Cost”  http://truecostmovie.com

Der bliver desværre SLET SLET IKKE gjort nok.
 

Jo, det er rigtigt at mange af de store brands, som H&M og Zara udvider med såkaldte ”grønne” kollektioner, og de taler med store ord om deres CSR arbejde. De forsøger at tegne et billede af sig selv som værende miljøbevidste og ansvarsfulde virksomheder. 
 
Men!
 
- virkeligheden er, at tøj fra Fast Fashion brands ikke er lavet til at holde. Det er helt planlagt at tøjet ikke skal holde for længe, for at få os til at købe nyt oftere.
 
Det kommer forhåbentlig ikke som et chok, at Fast Fashion brands tænker mere på profit end på dig, din sundhed og miljøet.
 
(Og ja, det er bare rigtig øv.)
 
For at kunne levere tøj til en pris, der sikrer hurtig omsætning bruges billige materialer og leverandørerne presses konstant på prisen.
 
Jo hurtigere dit tøj går i stykker og bliver grimt, jo hurtigere behøver du at købe nyt. 
 
 

Vidste du f.eks. at tøjgiganten Zara, udkommer med en ny kollektion HVER UGE. I tal betyder det en produktion på 1.177.784.343 stykker tøj om året! 


 

Er den form for forretningsmodel i orden?
 
Nej det synes vi ikke!
 
 
 
Vores holdning er klar: Vælg kvalitet fremfor kvantitet i din garderobe
 
Køber du tøj i høj kvalitet, ansvarligt produceret og også gerne økologisk certificeret - ja så er du kommet rigtig langt, og gør en kæmpe forskel for hele mode og tekstilindustrien. 
 
Det er dig – som forbruger - der i sidste ende bestemmer, hvor bæredygtigt vores tøj fremadrettet skal være. Brug din stemme og vær med til at revolutionere tøjindustrien!
 
 
 
Hjælper det at kende dem der laver dit tøj?
 
Ja!
 
Du behøver naturligvis ikke kende hvert eneste person i hele produktionskæden. Men at få sat navn og ansigt på nogle af de mennesker, som har skabet det tøj du har på, betyder forhåbentlig at du ikke så nemt accepterer at de mennesker ikke behandles retfærdigt. 
 
I dagene før og efter d. 24. april kan du helt konkret deltage i Fashion Revolution. Via de sociale medier kan du spørge tøjmærkerne: Hvem har lavet mit tøj? 
 
Hvordan gør du?
Tag en selfie med dit tøj på vrangen, så mærket kan ses. Husk at tagge brandet på Instagram  eller Facebook (@tøjmærke) og stil spørgsmålet ved at bruge hashtag’et #whomademyclothes?
 
Så er du med til at øge presset og kræve fair arbejdsforhold.  Jo flere der stiller spørgsmål, jo mere effekt har det.
 
 

 
Men hvad kan du ellers gøre?
 
Her kommer 3 gode råd, som kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning:
 

  1. Boykot brands som producerer ALT for billigt. Den brug og smid væk kultur som Fast Fashion brands har skabt bruger alt for mange ressourcer, som jorden slet ikke kan levere. Er du ikke helt klar til at boycotte - så start med at skære ned. 
 
  1. Sæt dit forbrug ned. Køb mindre og køb kvalitet. Når det er muligt så vælg økologisk. Forsøg at købe tøj du elsker og vil bruge i årevis.
 
  1. Pas godt på det tøj du allerede har. Det kan du gøre ved at vaske tøjet på 30 grader – det er mest skånsomt for både tøjet og miljøet. Undgå tørretumbling og brug ikke skyllemiddel. Du kan reparere dit tøj hvis det er gået i stykker fremfor at smide det ud og købe nyt.

 
 
Hvad gør The Baand?
Hos The Baand kender vi de mennesker som står bag tilblivelsen af vores styles - og det er vi stolte af! Vi kalder dem vores "Everyday Heroes" - fordi deres kæmpe arbejde gør det muligt for os at eksistere som brand. 
 
Hos os koster en T-shirt det, som en T-shirt bør koste for at alle kan blive ordentlig betalt. Til gengæld får du en kvalitet som holder i årevis og forbliver pæn vask efter vask. 
 
Hele ugen fortæller vi historier om de mennesker der har skabt vores tøj. 
Du kan blandt andet møde Priscilla, Paola og Omar. Følg med på Instagram, Facebook og på bloggen. 

 
 
PS:  
Vil du vide mere om Fashion Revolution Day, så læs mere her.
Læs mere om Fashion Revolution Day her.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Alle kommentarer tjekkes før de offentligøres

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Du får 10% rabat på din første ordre, når du tilmelder dig vores nyhedsmail.