Økologisk kvalitetstøj til mor og barn
Menu

Få det bedste ud af din garderobe - følg vores 3 gode råd

Skrevet d. 26 Maj 2017Har du klædeskabet fyldt med tøj du aldrig bruger?

Er du træt af at have en kæmpe garderobe – men stadig føle at du intet har at tage på?

Kunne du godt tænke dig at dit klædeskab afspejlede en mere bæredygtig og miljøbevidst livsstil – en livsstil du måske allerede har taget til dig i andre aspekter af dit liv (fx. i dit køleskab?)

 

Du er med garanti ikke den eneste. I Danmark køber hver af os i gennemsnit 16 kg tøj om året, hvoraf 30% aldrig bliver brugt.

 

Det svarer til at næsten 5 kilo tøj bare ligger og samler støv.

Og hvert år bliver bunken større.

 

Der må være en hel del fejlkøb og overforbrug derude, for det lykkedes os danskere at aflevere svimlende 41.000 tons tøj til genbrug hvert år.

 

En og fyrre TUSIND tons tøj vi ikke gider at bruge mere. Hvert år.

Uha ja.

Brug og smid væk kulturen lever i bedste velgående.

 

 

Udover at det er et kæmpe problem rent miljømæssigt, at der producers så meget tøj, så kan et uoverskueligt klædeskab også rent personligt være ret frustrerende.

 

Heldigvis er der de seneste få år begyndt at opstå en slags modbevægelse overfor brug og smid væk kulturen.

 

Capsule Collection.

Et forholdsvist nyt begreb i private klædeskabe, men et begreb modedesignere har brugt i årtier til at beskrive; en lille men perfekt sammensat sæsonbaseret kollektion.

 

Vi vil ikke gå helt i dybden med begrebet i dette blogindlæg. Det må vente – men det skal nok komme!

 

Istedet vil vi give dig de 3 bedste råd til en mere bæredygtig garderobe, hvoraf det første læner sig op af grundideeen i en Capsule Collection.

 

  

Læs med for her kommer 3 gode tips til at få en bedre garderobe - fyldt med favoritter, du er glad for og rent faktisk bruger.

 

 

  1. Begrænsningens kunst.  

Hvor meget tøj har du egentlig brug for i en god garderobe? Hvis dit klædeskab virker uoverskuelig pt., så har du højst sandsynligt alt for meget.

 

En god garderobe er lille nok til, at du får brugt alt, men samtidig stor nok til, at du har noget at tage på til enhver lejlighed.

 

Jo mindre tøj, du har, desto bedre overblik har du også over det. Du skal have det rette tøj, i stedet for en masse tøj.

 

 

Med et indkøb på gennemsnitlig 16 kilo tøj om året, er Danmark det land i Norden som har det højeste forbrug af tøj.

 

Og hvis 30% af det tøj ikke bliver brugt, tyder det på at vi køber for meget tøj vi aldrig rigtig bliver glade for, og det er hverken fedt for dig eller miljøet! 

 

 

Hvordan kommer man igang med at lære at begrænse sig?

Anbefalingen her er at starte med en grundig oprydning.

 

Start med at tage ALT ud af skabet. For nu skal der sorters.

 

Sortér dit tøj i 4 bunker:

 

ELSKER: Det er det tøj du virkelig elsker og allervigtigst BRUGER hver eneste uge. Disse stykker tøj skal tilbage i skabet. De skulle også gerne give dig en ide om hvad din stil egentlig er. Så brug dem som guidelines fremover når du køber nyt. Vælg noget der minder om dine allerede gennemtestede favoritter.

 

Nogle mener at det magiske antal tøj i en privat Capsule Collection er 37 stykker. Rammer du ikke helt 37 stykker, er det naturligvis helt ok. 50 stykker er også stadig en god størrelse på Capsule Collection.

De 37-50 stykker inkluderer ikke sportstøj, nattøj, undertøj og strømper.

 

 

MÅSKE: Bunken med tøj som du er i tvivl om. Måske er farven ikke helt rigtig, måske beholder du det fordi det var dyrt, men du bruger det egentlig ikke, måske sidder det ikke helt godt.

Gem de stykker tøj væk og hvis du savner en eller to, så find dem frem. Højst sandsynligt vil du ikke savne noget.

 

 

NEJ TAK: Den her bunke er tøj du ikke har brugt i lang tid. Har det ligget og kigget på dig i et helt år, så er det nok på tide at det kommer videre. Sælg det og få råd til nye favoritter, byt det med en veninde eller doner det til velgørenhed som sidste mulighed. Smid aldrig tøj ud, for selv det nussede og hullede, kan få nyt liv hvis du giver det til fx. Røde Kors. De kan sælge det til indmad i bilsæder og den slags, og bruge pengene til at hjælpe mennesker i nød.

 

 

SÆSON: En Capsule Collection kan med fordel revurderes hvert kvartal, så du nogenlunde følger årstiderne. Derfor er det også helt fint at pakke gode vinterstyles ned, hvis du starter din organisering om sommeren og omvendt lægge sommertøjet væk hvis årstiden byder på kulde og regn. De stykker tøj skal nok blive brugt igen når vejret er til det.

 

 

Nu er du allerede rigtig godt i gang med at få din garderobe begrænset til gode stykker tøj.

 

 

  1. Køb kvalitet. 

God kvalitet er alfa omega.

Dels betyder god kvalitet at du ikke så tit skal skifte dine favoritter ud, hvilket er godt for miljøet, dine pengepung og giver dig mere tid i hverdagene til alt det som virkelig betyder noget (kærlighed og oplevelser).

 

Hvordan spotter du høj kvalitet?

 

- Læg mærke til om tøjet er i orden allerede når du står med det i butikken. 

- Ser syningen af tøjet god ud, eller løber sømmene allerede inden du har taget det i brug. 

- Kig også gerne på tøjets vaskelabel for at se hvad det er lavet af. Er det et 100% naturmateriale eller er der blandet syntetiske fibre i? 

- Har tøjet en bæredygtig certificering?

- Hvor er det produceret henne? 

- Er det så billigt at det næsten er for godt til at være sandt?

 

 

Om noget er i rigtig god kvalitet eller ej, kan godt tage tid at finde ud af. Jo mere du har i god kvalitet, jo bedre bliver du til at spotte de gode varer når du shopper nyt.

 

Ved at gå efter høj kvalitet får du tøj med en meget længere levetid og chancen for at det bliver en favorit i dit klædeskab er helt klart større. Skæve sømme, nussede overflade, huller og mistet farve er bare dødkedeligt at skulle tage stilling til på en travlt morgen.

 

Og skulle du gå hen og blive træt af tøjet, er chancerne for at du kan sælge det videre til en god pris, også klart større når tøjet er i høj kvalitet. Se det som en investering!

 

Vores anbefaling: Spar hellere sammen til nogle gode køb, du får brugt meget, end at klatte dine penge væk på småkøb, du alligevel ikke får brugt.

 

 

  1. Pas på det tøj du allerede har.

Miljøbelastningen ved tøj ligger ikke kun i produktionen. Faktisk ligger 40 procent af et stykke tøj´s miljøpåvirkning, efter det har forladt butikken. (Tal fra Business for Social Responsibility)

 

Det betyder at vi forbrugere faktisk har et kæmpe ansvar for at passe ordentligt på det tøj vi har. Vi skal ikke mere end få generationer tilbage, før det var utænkeligt at smide tøj ud ”bare” fordi, der var kommet et hul.

 

Det tager ofte ikke mange minutter at lappe dit tøj, hvis det er gået i stykker. Så hvorfor købe nyt, når du kan spare penge og ressourcer med simple lapninger og måske endda beholde dit yndlingstøj flere år længere?

 

Vask ved 30 grader og undgå så vidt muligt at tørretumble dit tøj, da det slider hårdt på tøjet. Hæng det i stedet til tørre. Det er også bedre for miljøet, fordi du bruger mindre energi, når du vasker ved lave temperaturer og dropper tørretumbleren.

 

Brug desuden et miljømærket vaskemiddel, der ikke indeholder parfume. Det er nemlig bedre for både miljøet og din sundhed.

Glem alt om skyllemiddel – det er aldrig godt.

 

 

Tøjet bliver slidt, hver gang du giver det en tur i vaskemaskinen. Derfor er der ingen grund til at vaske tøjet mere end højst nødvendigt.

 

Vask derfor kun, når det er nødvendigt. Selvfølgelig, hvis tøjet lugter eller er beskidt, så skal det vaskes, men ellers kan det sagtens nøjes med blot at blive luftet i et par timer. Og husk at du sagtens kan bruge tøjet flere gange inden du lægger det til vask.

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Alle kommentarer tjekkes før de offentligøres

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Du får 10% rabat på din første ordre, når du tilmelder dig vores nyhedsmail.